You are currently viewing بازی، شعر، نمایش

گرگم و گله می‌برم

(سروده افسانه شعبان‌نژاد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۸۵، گروه سنی ب٬ گروه سنی الف)

افسانه‌ها و قصه‌های کهن خاص کودکان از محتوای مشابهی برای تبدیل شدن به نمایش‌نامه برخوردارند. اما نوشتن نمایش‌نامه کودکانه نیازمند ارائه قصه‌ها بر پایه تعریف جدید از تئاتر است. مهم‌ترین جنبه این نمایش‌نامه‌ها بیان اشعار  آنهاست به گونه‌ای که دقیقاً برخوردار از ویژگی‌های شعر کودک باشد.

این مجموعه با هدف شادتر ساختن دنیای کودکان شکل گرفته است، با این امید که به روح پاک آنان نیز آرامش بخشیده و به آنان در کسب تجربه‌های بهتر زندگی یاری رساند.

خلاصه یکی از نمایش‌های کتاب:

صحنه اول: یک دشت با چند درخت در فضایی کودکانه.

گنجشک وارد صحنه می‌شود و به این طرف و آن طرف می‌رود . عمو زنجیر باف، پنبه زن، خاله نخ ریس و خاله باف بافی در صحنه‌اند.

گنجشک یک پنبه دانه پیدا کرده و آن را پیش پنبه‌زن می‌برد ( تمام این مراحل همراه با دیالوگ های شعر مانند طی می شود، فی المثل: گنجشک : این چیه و این چیه؟ راس راسی مال کیه؟)

گنجشک پنبه دانه را به ترتیب پیش شخصیت‌های موجود در صحنه می‌برد تا اینکه نهایتا به نخ تبدیل می‌شود و زمانی که می‌خواهد آن را به خاله باف بافی بدهد که با آن برایش جوراب ببافد، مرغ در این صحنه قد قد قدا کنان وارد صحنه می شود و از آنها کمک می‌خواهد: جوجه من تو آبه    مشغول پیج و تابه

دراینجا گنجشک نخ ها را از خاله باف‌بافی می‌گیرد و پیش عمو زنجیر باف می‌برد تا به وسیله آن زنجیری برای نجات جوجه ببافد و در نهایت با آ ن زنجیر جوجه را نجات می دهند. همه با هم می‌خوانند:  گنجشک خوب ونازنین    همگی بگین : صد آفرین.

دو  کتاب دیگر با همین محتوا از همین نویسنده:

ارنگ ارنگ، بگو چه رنگ؟ (بازی، شعر، نمایش)

(سروده افسانه شعبان‌نژاد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۸۵، گروه سنی ب٬ گروه سنی الف)

‏«بازی، شعر، نمایش» از فعالیت‌های مورد علاقه کودکان ‏است که در تلفیق، چیزی فراتر از جمع ویژگی‌های تک‌تک ‏انواع را در بر خواهد داشت. این ویژگی‌ به دلیل ‏نزدیک بودن به زندگی کودک که تلفیقی طبیعی از هنر و ‏بازی است، زمینه‌های مناسبی را برای پرورش او فراهم ‏می‌کند.‏ بازی‌های نمایشی این مجموعه، تلفیقی است از بازی، شعر ‏و نمایش که مربیان می‌توانند آنها را با ابتکار خود و ‏کمک کودکان به اجرا درآورند و بدین گونه کودکان را ‏در یادگیری راحت‌تر یاری دهند.‏

ماه تی‌تی، کلاه تی‌تی (بازی، شعر، نمایش)

(سروده افسانه شعبان‌نژاد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۸۵، گروه سنی ب٬ گروه سنی الف)

بازی‌های نمایشی این مجموعه تلفیقی از «بازی، شعر، نمایش» هستند که با الهام از ترانه‌های موجود در ادبیات عامیانه و با موضوع طبیعت سروده شده‌اند. کودکان با آثاری از این دست احساس نزدیکی بیشتری می‌کنند و این آثار آنها را در سرگرم شدن و یادگیری بهتر و بیشتر یاری می‌کند.